Skip to content

TIPS PEMAKAIAN GURU YANG SESUAI DIPAKAI KE SEKOLAH

by Admin Hasnuri 23 Nov 2022 0 Comments

Mesti dah lama cikgu-cikgu tak pergi sekolah kan??? Ye lah kan semenjak-semenjak sekolah diarahkan tutup ini disebabkan oleh pandemik COVID-19 . Mesti cikgu-cikgu rasa dah lama tak melawa … yelah kerja dari rumah kan… nak berlawa pun bukan boleh nak keluar rumah pun. Betul tak? Tapi sekejap lagi , sekolah dah dibuka kan ?? Ahh mesti cikgu cikgu dah lupa cara memilih pakaian yang sesuai kan ??? Jadi jadi perkongsian kali ini nak kongsikan mengenai TIPS PEMAKAIAN CIKGU YANG SESUAI KE SEKOLAH”

SOPAN DAN SANTUN

Penampilan guru melambangkan keperibadian guru yang bersih dan ikhlas.Amalkan sikap wasatiyyah atau kesederhanaa.sebagaiman dituntut dalam islam.

KEMAS

Penampilan guru melambangkan keperibadian guru yang bersih dan ikhlas. Amlakan sikap wasatiyyah atau kesederhanaan, sebagaimana dituntut dalam islam.

SELESA

Tidak salah jika cikgu nak bergaya ke sekolah, tapi harus ikut etika berpakaian yang ditetapkan bagi penjawat awam dan selesa. Lagipun, cara berpakaian bantu menaikkan keyakinan diri guru itu sendiri

MENARIK

Murid-murid di zaman sekarang berbeza dengan kita dahulu.Boleh dikatakan murid-murid lebihh tertarik apabila nampak cikgu yang kacak, cantik dan bergaya datang ke kelas. Boleh hilang rasa megantuk. Nak nak lagi bila cikgu tersebut bijak mengajar dan pandai mendekati hati murid.

WARNA YANG CERIA

Jika baju berwarna kusam dan gelap menampakkan kurang ceria.Aura warna tertentu mampu memberi impak kepada pelajar. Penampilan guru secara tidak langsung mempengaruhi pelajar untuk mencontohi mereka.

Semoga info ini memberi manfaat kepada cikgu-cikgu di luar sana .

Selamat mencuba !!!

Prev Post
Next Post

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Edit Option
Back In Stock Notification
this is just a warning
Login